Rasstandaard FCI
 

Volgens de FCI behoort de Australian Shepherd tot "herdershonden & vee-drijvers". De Australian Shepherd - ook wel Aussie genoemd - is een uniek ras. Van oorsprong komt de Australian Shepherd niet uit Australië maar uit Amerika. Het is een ontzettend leuke gezinshond met een sterk leervermogen. Ze zijn zeer actief en hebben dan ook veel uithoudingsvermogen. Het zijn harde werkers voor de baas waardoor het belangrijk is dat je veel met de hond doet. Denk hierbij aan hondensporten, speuren, lange wandelingen en veedrijven. Met het veedrijven doe je je Aussie een groot plezier, ze zijn hier dan ook heel goed in.
 
Zoals je leest vraagt een Australian Shepherd veel tijd en aandacht, het is geen beginners hond. Als je niet genoeg doet met je hond kan er ongewenst gedrag ontstaan: Meubels kapot bijten, uithalen naar andere honden of overmatig blaffen. Je moet een Aussie zowel fysiek als mentaal bezighouden. 
Ze hebben een duidelijke opvoeding nodig. Dit betekent niet dat je de hond hard aan moet pakken, want ze kunnen slecht tegen druk. Het beste kan je de Aussie opvoeden dat het voorkomen kan worden dat die niet de fout in gaat. Ze zijn vroeg met puberen en laat volwassen. Hou hier rekening mee met het opvoeden, als je teveel eist kan het negatief uitpakken. Ze leren het snelst als ze worden beloond voor het gewenste gedrag, en als negatief gedrag genegeerd wordt.

Het uiterlijk en de lichaamsbouw is prachtig. Ze hebben een gemiddelde langharige vacht en recht of golvend haar. Op de poten en het hoofd is de beharing vaak wat meer glad en korter. Aan de achterkant van de poten zit daarentegen meer haar. Vaak hebben de reuen een mooie volle kraag. Vachtverzorging is zeer belangrijk voor dit ras. Door het lange haar is het belangrijk om in de koude maanden de vacht goed te drogen. Dit is voor zowel de gezondheid als viezigheid wat zich ophoopt. Er zijn speciale waterblazers om het snel en gemakkelijk droog te blazen. Ook als ze nat zijn geweest moet je ze goed borstelen. Dit komt doordat de haren in de klit raken, wat kan gaan jeuken of irriteren.
De Australian Shepherd heeft een atletisch lichaam wat goed in balans is. De schofthoogte is tussen de 45 cm tot 60 cm. Het gewicht ligt tussen de 15 tot 30 kilo. 
 
Het eerst wat opvalt aan de Australian Shepherd zijn de kleuren. Er zijn 4 basiskleuren: Blue Merle - Red Merle - Red Tri - Black Tri. Ook zijn er variaties waarbij er (met tan/zonder tan en met wit/zonder wit) is.
Belangrijk wat u moet weten over de kleuren! Het is verboden om de volgende combinaties te fokken: Blue merle x blue merle - Red merle x red merle - blue merle x red merle. Dit komt omdat een hond met 2 merle genen een grote kans heeft op problemen o.a.:
  • Blindheid en doofheid dat blijft na de geboorte.
  • Overgevoeligheid voor zonlicht
  • Verhoogd risico voor dood geboren pups
De rasstandaard laat alle oogkleuren toe behalve kleurloze ogen zoals albino's. Bij de Australian Shepherd komen vele oogkleuren voor zoals o.a.: blauw, amber, bruin en goudkleurig. De ogen hebben een energieke en oplettende uitdrukking en zijn amandelvormig. 
 

Bron: FCI-Standard Australian Shepherd
Offical FCI-standard document on the FCI site or the link below